6 mitów wody cytrynowej
Wypicie z rana szklanki wody z wyciśniętą cytryną może ponoć pomóc w odchudzaniu, przyspiesza metabolizm i poprawia stan skóry twarzy. Pytanie czy są na to wszystko badania?
Wystarczy wycisnąć cytrynę do szklanki wody, by mieć wodę cytrynową. Niektórzy traktują ją jak cudowny płyn. Tymczasem woda z cytryną jest owszem zdrowa, ale niestety narosło wokół niej wiele mitów.
MIT 1: przyspiesza odchudzania
Jednym z powodów, dla których poranna woda cytrynowa ma przyspieszać zrzucanie wagi jest błonnik. Niestety akurat cytryna ma go niewiele. Lepsze byłoby zjedzenie śniadania z brokułami gotowanymi na parze 🙂
MIT 2: przyspiesza metabolizm
Jest wiele naturalnych sposobów na przyspieszenie metabolizmu, ale dodanie cytryny do wody niewiele zmienia. Ale szklanka wody po wstaniu z łóżka to doby pomysł.
MIT 3: dobra na detoksykację
Detoksykacja to też w zasadzie mit. Nawet owa woda cytrynowa tu nie pomoże. Nasz organizm dobrze radzi sobie z pozbywaniem się substancji toksycznych. Wątroba i nerki wykonują tu ciężką pracę. Można im pomóc odpowiednio nawadniając organizm, ale cytryna niewiele da. Jeśli mamy chore nerki czy wątrobę wtedy może nam grozić niebezpieczeństwo ?zatrucia organizmu?, ale to wiąże się z koniecznością leczenia przez lekarza, a nie kupowania ?cudownych substancji detoksykujących?.
MIT 4: poprawia pH
To kolejny wielki mit. Jeśli z jakiegokolwiek powodu zaburzone zostanie nasze naturalne pH, grozi nam ciężka choroba. Wtedy potrzebny jest lekarz. Woda cytrynowa nie wpływa na nasze pH, oczywiście przy założeniu, że nie wypijemy dziesiątek litrów wody ze 100 cytryn. Ale wtedy to będzie już zatrucie cytrynowe.
MIT 5: poprawia stan skóry
Owszem witamina C wpływa na naszą skórę. Choć nie jest to określenie naukowe, potwierdzamy, że nadaje ona skórze blasku. Chodzi tu zwyczajnie o redukcję zmęczenia skóry, co objawia się pozytywnie w naszym wyglądzie. Niestety większość witaminy C w cytrynie jest w jej skórce… Więcej kwasu askorbinowego (witaminy C) jest w miąższu pomarańczy 🙂
MIT 6: wzmacnia układ odpornościowy
Oczywiście, że tak! Ale trzeba pamiętać, że robi to słabiej niż inne produkty 🙂 Dzienna dawka witaminy C dla dorosłego człowieka to 75 do 90 mg. Cała cytryna zawiera zaledwie do 20 mg. Najwięcej witaminy C ma owoc guawy, czarne porzeczki czy kiwi.